Achtergrond
Om recht te hebben op een dividend of minstens een fiscaal attest uit een faillissement, ben je als schuldeiser in principe verplicht om een aangifte van schuldvordering in te dienen in het faillissement van jouw schuldenaar via het elektronisch platform RegSol. Natuurlijke personen of rechtspersonen gevestigd in het buitenland (tenzij wanneer zij vertegenwoordigd worden door een derde die beroepsmatig bijstand biedt, zoals een advocaat of een vakorganisatie die een ex-werknemer bijstaat) kunnen uitzonderlijk hun vordering samen met de stavingstukken aangetekend of tegen ontvangstbevestiging naar de curator opsturen, en hoeven dit niet digitaal te doen. Een schuldvordering indienen via RegSol heeft echter wel een aantal voordelen ten opzichte van het per post versturen:
- Je kan je vordering eenvoudig bekijken, aanpassen en/of aanvullen;
- Je kan je vordering provisioneel indienen;
- Je hebt toegang tot het faillissementsdossier en kan zo een duidelijk overzicht verkrijgen van de ingediende schuldvorderingen, waardoor je een inschatting kan maken of je recht zal hebben op een eventueel dividend;
- Je kan het faillissement zelfstandig, snel en overzichtelijk opvolgen via de dagelijkse mailing van RegSol.
Om aangifte van schuldvordering in te dienen, heb je als schuldeiser een termijn van één jaar te rekenen vanaf de datum van het faillissementsvonnis (art. XX.165, lid 3 WER). Toch wacht je beter niet zo lang om je vordering in te dienen. De curator is namelijk niet verplicht om het faillissement een jaar open te houden. Indien je de schuldvordering nog niet hebt ingediend, maar het faillissement reeds werd afgesloten, kan je geen enkele aanspraken maken ten aanzien van de curator en moet de vordering als verloren worden aanzien t.a.v. het faillissement.
Wanneer je je vordering nog niet (definitief) kan begroten of je nog niet over alle stavingstukken beschikt, kan je ervoor kiezen om de vordering via RegSol provisioneel in te dienen. In de loop van de faillissementsprocedure en bij voorkeur voor het verstrijken van de éénjarige termijn kan je je vordering dan definitief begroten en/of de (bijkomende) stavingstukken toevoegen.
Ben je schuldeiser-eigenaar en beschikt je over een eigendomsvoorbehoud? Dan heb je tijd tot aan het zogenaamde eerste proces-verbaal van verificatie van schuldvorderingen om een vordering tot revindicatie in te stellen. Deze datum – een zestal weken te rekenen vanaf de datum van het faillissement – wordt bepaald in het faillissementsvonnis en wordt ook bekend gemaakt bij de publicatie van het faillissement in het Belgisch Staatsblad. De terugvordering van je eigendom is op zich niet aan vormvereisten onderworpen, maar het spreekt voor zich dat je daarvoor best ook rechtstreeks de curator aanschrijft (naast het indienen van een schuldvordering via RegSol cfr. hierna).
Praktisch: hoe dien je een aangifte van schuldvordering in via het elektronisch platform RegSol
Een schuldvordering indienen is – gelukkig – eenvoudig, maar we geven graag toch enkele praktische tips gebaseerd op de meest voorkomende vragen.
- Surf naar het publieke luik van RegSol.be en maak een account aan. Het aanmaken van een account kan via je eID of ItsMe. In dit geval heb je een sterke authenticatie, wat betekent dat je toegang hebt tot alle functionaliteiten van RegSol. Je kan er ook voor kiezen om een account aan te maken met een e-mailadres en wachtwoord, maar dan heb je slechts een beperkte toegang.
- Na het aanmelden, kom je terecht op de homepagina van RegSol, waar je het overzicht vindt van de functies die RegSol aanbiedt, alsook een aantal sneltoetsen. Aan de linkerkant onder “Snel aan de slag”, klik je op Nieuwe schuldvordering indienen. Geef de naam óf het ondernemingsnummer in van de schuldenaar.
Let op: de zoekmachine van RegSol is gevoelig. Indien de naam én het ondernemingsnummer worden ingevuld, zal je geen zoekresultaten krijgen. - Nadat je in de zoekresultaten op het gewenste faillissement hebt geklikt, kom je terecht op de algemene pagina van dat specifieke faillissement, waar je de algemene gegevens kan terugvinden. Op deze pagina heb je de mogelijkheid om door te klikken op de beschikbare publieke gegevens uit de KBO, het Belgisch Staatsblad of de NBB. Om een schuldvordering in te dienen, kies je aan de rechterkant voor schuldvordering indienen als schuldeiser. Als je een schuldvordering wil indienen als advocaat of vakorganisatie voor een derde partij (zie supra) kies je voor de optie schuldvordering indienen als gemachtigde. In dat geval dien je eerst de gegevens van de schuldeiser (dus je cliënt) in te vullen en je hoedanigheid te selecteren.
- Als je de juiste keuze hebt gemaakt, kan je van start gaan met het indienen van je vordering. Een aantal gegevens zijn gelinkt aan jouw account waardoor deze niet kunnen worden aangepast. Hou rekening met volgende punten:
- Als de schuldvordering betrekking heeft op een personeelslid, vink je het corresponderende vakje aan.
- Vul het rekeningnummer in, waarop een eventueel dividend vlot en correct kan worden uitbetaald. Als het een buitenlandse rekening betreft, ben je verplicht de naam en het adres van de bankinstelling op te geven.
- Om de eigenlijke vordering in te dienen, kies je de valuta (standaard ingevuld in euro) en klik je op extra bedrag toevoegen. Hier heb je de mogelijkheid om de vordering provisioneel in te dienen, een eventueel voorrecht aan te duiden en je eventueel “zadel” te definiëren. Als je zowel een bevoorrechte als een niet-bevoorrechte vordering hebt, splits je de bedragen op door meerdere lijnen toe te voegen aan jouw vordering. Een zadel zegt u? Deze term doelt op (de opbrengst van) een welbepaald goed waarop je aanspraak maakt, bijvoorbeeld als je beschikt over een (bijzonder) bevoorrechte schuldvordering.
- In de volgende stap heb je de mogelijkheid om bewijsstukken toe te voegen om de oorzaak van je schuldvordering te bewijzen. Als je hier reeds over beschikt, voeg je deze toe. De curator moet immers in de mogelijkheid zijn om de vordering te verifiëren alvorens deze kunnen te aanvaarden of betwisten. Als je nog niet over de stukken beschikt, kan je deze later nog toevoegen.
- Wanneer er een procedure met de gefailleerde lopende is, kan je dit in de volgende stap vermelden en de gegevens van de rechtbank en tussenkomende advocaten invullen. De curator zal standpunt moeten innemen of hij de lopende procedure al dan niet wenst verder te zetten.
- Als de schuldvordering gewaarborgd is door een persoonlijke zekerheid (een “borgsteller”) , moet je dat in de volgende stap invullen. De bewijsstukken hieromtrent moet je op dezelfde plaats opladen als waar je de bewijsstukken van je schuldvordering hebt toegevoegd.
- Als de schuldvordering geniet van een eigendomsvoorbehoud, kan je het corresponderende vakje aanvinken. Om aanspraak te kunnen maken op je eigendomsvoorbehoud, moet je dit hebben ingeroepen vóór het eerste proces-verbaal van de verificatie van schuldvorderingen (zie supra). De bewijsstukken hieromtrent moet je op dezelfde plaats opladen als waar je de bewijsstukken van je schuldvordering hebt toegevoegd.
- Eventuele andere opmerkingen en een referentie van jouw persoonlijk dossier, kan je onderaan toevoegen.
- Als laatste stap aanvaard je de algemene voorwaarden en kies je rechts onderaan om de schuldvordering in te dienen.
Let op: links onderaan kan je ervoor kiezen om de vordering tijdelijk op te slaan. Dit staat niet gelijk aan het indienen van je schuldvordering. Bij het tijdelijk opslaan heeft de curator nog geen weet van jouw schuldvordering. Heb je de schuldvordering tijdelijk opgeslagen en wens je die nu in te dienen? Ga bovenaan in de blauwe balk naar mijn schuldvorderingen en klik je bij acties op het icoon om de schuldvordering te bewerken.
Eens je een schuldvordering hebt ingediend, heb je toegang tot het faillissementsdossier en kan je op de algemene pagina bovenaan doorklikken om een overzicht te krijgen van alle ingediende schuldvordering, de tijdslijn en jouw toegevoegde items. Bij het tabblad schuldvorderingen zie je bovenaan jouw eigen schuldvordering, waar je nog vijf acties kan uitvoeren:
- De schuldvordering wijzigen
- De schuldvordering overdragen; aan bijvoorbeeld een gemachtigde
- Het overzicht van de ingediende schuldvordering downloaden (als bevestiging)
- De ingediende stukken bij jouw schuldvordering downloaden
- De schuldvordering terugtrekken
De status van jouw ingediende schuldvordering kan je hier niet zien. Hiervoor ga je naar het tabblad tijdslijn. De curator moet drie processen-verbaal van verificatie van schuldvorderingen neerleggen. Daarin vind je het overzicht van welke schuldvorderingen werden aanvaard, aangehouden (b.v. in afwachting van begroting of aanleveren van stukken) of betwist. Op de tijdslijn vind je daarnaast ook het faillissementsvonnis, jaarverslagen e.d. Via de dagelijkse mailing van RegSol zal je melding ontvangen zodra iets door de curator werd gepubliceerd in RegSol.
Tot slot. Hou in het oog of de gegevens bij je aangifte (adres, rekeningnummer,…) up to date zijn. De curator is niet verplicht om dit te controleren en zal zich baseren op de informatie uit RegSol. Zo vermijd je dat je correspondentie of nog de vlotte betaling van een dividend misloopt!
Heb je nog vragen over het indienen van een schuldvordering of meer algemeen welke rechten je hebt als schuldeiser in een faillissement (of andere insolventieprocedure), dan kan je uiteraard steeds bij ons terecht!